eNovice GS1 Slovenija (marec 2018)

Ogled sporočila na spletu   
eNovice GS1 Slovenija (marec 2018)

Spoštovani člani!

Naša ekipa se je ravno vrnila iz Bruslja, kjer je s kolegi iz 96 držav – organizacija GS1 ima sicer 112 nacionalnih predstavništev – spoznavala novosti na področju standardov. Standardi GS1 so prisotni v skorajda vseh panogah po svetu, tudi v tistih manj znanih. Seveda so najbolj prepoznavni v logistiki, zdravstvu, prehrani – in o novostih na teh področjih lahko v nadaljevanju preberete nekaj zanimivih prispevkov. Še beseda o digitalizaciji: kljub siceršnjemu razvoju v Bruslju zelo glasno opozarjajo, da po najnovejših podatkih 44 % Evropejcev še vedno nima osnovnih digitalnih spretnosti, pa čeprav je že za 90 % prihodnjih delovnih mest potrebna določena raven digitalne pismenosti. V Sloveniji smo malo pod povprečjem EU (47 %), najboljši pa so Luksemburžani, Nizozemci, Danci in Britanci.

Ana Vučina Vršnak, sodelavka za komuniciranje v GS1 Slovenija

Logistika
image 1
Sodelovali smo na dogodku »RFID v proizvodnji in logistiki«

Ker se tehnologija RFID/EPC vse pogosteje uporablja v proizvodnih in logističnih procesih, smo skupaj z družbo Špica na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani predstavili njene lastnosti in povezavo s črtno kodo.
Več ...
Prehrana
S »skenom« črtne kode živila do podatka o njegovi hranilni vrednosti
image 2 Na trg to leto prihaja mobilna aplikacija, ki bo informacije o sestavinah in hranilni sestavi živila razumljivo in preprosto predstavila potrošniku. V projektu Inštitut za nutricionistiko sodeluje tudi z GS1 Slovenija.
Več ...
Digitalizacija
Nove pobude za izboljšanje kompetenc in digitalnih znanj Evropejcev
image 3 Na novembrskem Dnevu GS1 Slovenija smo opozorili na primanjkljaj digitalnih znanj v EU, sedaj pa je Evropska komisija sprejela nove pobude za izboljšanje ključnih kompetenc in digitalnih znanj evropskih državljanov ter spodbujanje skupnih vrednot in ozaveščenosti mladih o delovanju EU.
Več ...
Identifikacija
Prihaja GS1 Cloud
image 6 V organizaciji GS1 smo začeli graditi GS1 Cloud. Vizija je postati največji vir zaupanja vrednih informacij o izdelkih v svetu, ki podjetjem omogoča izpolniti pričakovanja današnjega digitalnega potrošnika. V tem trenutku GS1 Cloud vsebuje že 78 milijonov številk GTIN.
Več ...
Zdravstvo
Več sodelovanja pri vrednotenju zdravstvenih tehnologij
image 6 Evropska komisija je na zadnji januarski dan predstavila predlog za okrepitev sodelovanja med državami članicami EU pri vrednotenju zdravstvenih tehnologij. Varnost pacientov je prioriteta organizacije GS1.
Več ...
Maloprodaja
Kaj so se Adidas, C&A, Decathlon in drugi naučili iz RFID
image 6 Deset velikih družb, ki uporabljajo tehnologijo RFID v maloprodaji, je na britanskem trgu zaznalo večjo prodajo, nižje stroške ter boljše upravljanje z zalogami, so pa ocenila, da je ob uvajanju tehnologij RFID smiselno kontaktirati zunanje svetovalce, denimo organizacijo, kot je GS1.
Več ...
Več informacij