Mednarodno študentsko tekmovanje o reševanju študije primera GS1:

"From brand awareness to standard implementation"

-

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

V Portorožu je 21. marca potekala 37. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, kjer je organizacija GS1 Slovenija v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske vede (FOV) Univerze v Mariboru pripravila mednarodno študentsko tekmovanje. Na njem so se študenti posvetili izzivu, kako povečati prepoznavnost standardov GS1 in na kakšen način izobraziti zainteresirane o vseh prednostih, ki jih ti prinašajo. Zmagala je ekipa iz Srbije.

Ključno vprašanje, ki ga je okoli 25 študentom zastavila GS1 Slovenija, je bilo, kako nadgraditi poznavanje blagovne znamke GS1. Pri tem so se študenti osredotočili predvsem na to, kako z uvedbo standardov in rešitev GS1 v poslovne procese podjetij izkoristiti vse možnosti za bolj ekonomično poslovanje.

S standardi GS1 namreč znižamo število napak, sledimo izdelkom in preprečujemo pojav ponaredkov na vsaki točki preskrbovalne verige, posledično zmanjšamo logistične stroške in na učinkovit način uredimo odpoklic. Vse to  prinaša prihranke vsem partnerjem v preskrbovalni verigi. Neodvisna organizacija GS1 Slovenija si prizadeva, da bi mladi in manj mladi že v sklopu študija s pridobitvijo mednarodnega certifikata GS1 prepoznali vse te prednosti na praktičnih primerih, zato da jih bodo lahko znali izkoristiti tudi pri svojem nadaljnjem delu.

In kdo je zmagal?

Tekmovalo je pet skupin študentov iz treh držav: iz Slovenije ekipi FOV1 in FOV2 (FOV, Kranj), iz Hrvaške ekipa FOI (Fakulteta za organizacijo in informatiko, Varaždin) in iz Srbije Bowtie Consulting in Fontastic (obe Fakulteta za organizacijske vede, Beograd). Študenti so imeli na voljo 48 ur, da najdejo najboljšo rešitev.

Po mnenju komisije, ki so jo sestavljali po dva predstavnika FOV ter GS1 Slovenija, je najbolj prepričala četverica srbske ekipe Bowtie (Ana Jaćimović, Jelena Popović, Luka Delić in Marina Krak). Kot že ime pove in kot lahko vidite na sliki, so zmagovalci nosili črne metuljčke (angl. bowtie). Bili so usklajeni, pravi profesionalci od začetka do konca.

Drugo mesto je pripadlo ekipi FOV2 (Filip Bilbija, Pavel Nesterov, Tina Radovanovič in Marina Đorđeski), tretje pa ekipi FOV1 (Nina Milinković, Kim Kestner, Jan Vidmar, Katja Hrovatič in Amir Draganović).

Omenjenim trem ekipam je GS1 Slovenija podarila nahrbtnike z izbranimi izdelki.

Za GS1 je sodelovanje gospodarstva z mladimi, ki prihajajo na trg dela, izrednega pomena. Zato je organizacija lani jeseni podpisala pismo o nameri sodelovanja z 21 slovenskimi izobraževalnimi ustanovami.

Vključitev in uvajanje vsebin GS1 za terciarno izobraževalno raven

GS1 Slovenija, neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji, je lani jeseni podpisala pismo o nameri sodelovanja z 21 slovenskimi izobraževalnimi ustanovami. Z izobraževalnimi institucijami bo GS1 Slovenija sodelovala med drugim na naslednjih področjih: logistično inženirstvo, informatika, živilstvo in prehrana, ekonomija. GS1 Slovenija bo nudila podporo na vsebinskem področju poznavanja standardov, kjer bo sodelovala pri oblikovanju in pripravi študijskega gradiva za študente na terciarni izobraževalni ravni. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

 

Tako kot FOV se GS1 Slovenija zahvaljuje tekmovalcem za pozitivno energijo in ves trud!

   

Foto: FOV