28.09.2016

Alibaba dal zagon standardom GS1 in s tem varnosti potrošnikom

 

 

Več kot 400 milijonov potrošnikov na Kitajskem ima odslej dostop do podatkov o prodajanih izdelkih

Ali imate kot potrošnik vse informacije o izdelku, ki ste ga naročili prek spleta? Veste, kaj kupujete? In obratno: ali kot prodajalec določenih proizvodov zagotavljate, da se prodajajo resnično vaši proizvodi in da je sledljivost v vsakem trenutku zagotovljena? Spletni velikani, kot so Alibaba, Amazon ali eBay, so že ugotovili*, kakšne prednosti prinaša enolično označevanje izdelkov, še posebej enotna identifikacija proizvodov po sistemu GS1.

Kitajski e-trgovinski velikan Alibaba, na katerem danes kupuje več kot 423 milijonov kupcev, je pred kratkim pozval lastnike blagovnih znamk k uporabi standardov GS1 za lažje upravljanje podatkov o izdelkov z uporabo globalne trgovinske številke izdelka (GTIN – Global Trade Item Number). S tem namreč zagotovimo enkratno identifikacijo svojih izdelkov tudi v globalni e-trgovini. Hkrati je Alibaba spodbudil vse uporabnike, da preko globalnih elektronskih katalogov sinhronizirajo matične podatke. To pomeni, da proizvajalci samo enkrat (preko kataloga) pošljejo podatke oziroma spremembe podatkov o proizvodih, ki jih prodajajo, in ti podatki v trenutku dosežejo vse trgovce. Tako ni treba denimo proizvajalcu vode v plastenki, če je plastično embalažo zamenjal s stekleno, o tej spremembi obveščati prav vsakega trgovca posebej, ampak je sprememba takoj vidna v omrežju oziroma katalogu, ki se imenuje GDSN (Global Data Synchronization Network). S številkami GTIN in katalogom GDSN v Sloveniji upravlja organizacija GS1 Slovenija.

Kaj pomeni poziv Alibabe? Skupina Alibaba, največje spletno in tudi mobilno tržišče na svetu, želi razširiti uporabo standardov GS1 ter sprejeti globalno trgovinsko številko izdelka (GTIN) kot identifikatorja izdelka. Brez te številke trgovanje ne bo več mogoče.

Ob tem bo e-katalog GDSN trgovcem in podjetjem nudil pregled informacij o vseh izdelkih, ki jih nekdo prodaja. Te podatke je seveda mogoče preko mreže GDSN elektronsko izmenjevati. Primer: v vsakem trenutku imajo lahko tisti, ki se pridružijo mreži GDSN, podatke o vseh izdelkih vseh članov te mreže in trgovina lahko poteka brez motenj, potrošniška izkušnja pa je veliko boljša. Potrošnik je varnejši, saj natanko ve, kaj kupuje.

Kaj povezuje Alibabo in organizacijo GS1 Slovenija? Številke GS1 GTIN v Sloveniji podeljuje organizacija GS1 Slovenija, ki ima edina v Sloveniji status in vsa pooblastila ter obveznosti nacionalne organizacije mednarodnega sistema GS1. Če torej želijo lastniki blagovnih znamk iz Slovenije svojim izdelkom podeliti omenjeno številko GTIN, jo pridobijo pri organizaciji GS1 Slovenija. Trenutno ima GS1 Slovenija 3300 članov.

Poudarimo naj, da je ne glede na to, kje in kdo je proizvedel nek izdelek, za dodelitev številke GTIN pristojen lastnik blagovne znamke – in nanje se obrača Alibaba.

Lastniki blagovnih znamk bodo s pomočjo standardov GS1 (izpostaviti velja prav številko GTIN ter mrežo GDSN) med drugim:

  • bolj učinkovito upravljali s svojo preskrbovalno verigo,
  • učinkovito zagotavljali standardne informacije o izdelkih, ki so v skladu z zakonodajo in drugimi predpisi ter izpolnjujejo zahteve za preglednost za potrošnike,
  • lažje zagotovili točne in popolne informacije o izdelkih in to tako pri dobavi kot prodaji,
  • potrošnikom zagotovili dostop do vseh podatkov o nekem izdelku, pri čemer bodo podatki pristni in verodostojni, s tem pa se bo izboljšala izkušnja potrošnikov v današnjem globalnem elektronskem poslovanju, s čimer se bo ne nazadnje utrdila tudi blagovna znamka.

* Več o spletnih velikanih in njihovi uporabi standardov GS1 preberite v prispevku tukaj.

Več informacij o standardih GS1 najdete tukaj.

Več podrobnosti o e-katalogu GDSN je na voljo tukaj.