Belgijski in nizozemski trgovci v GDSN vabijo dobavitelje, med njimi slovenske

Veliki belgijski in nizozemski trgovci, med njimi Aveve, Brico/Maxeda, Intergamma, Horta, Hubo, Makro/Metro, Meno, Tom & Co, Mr. Bricolage, Bol.com, Bouwmaat, DGN Retail, so k sinhronizaciji matičnih podatkov povabili okrog 2000 svojih dobaviteljev iz vse Evrope, tudi Slovenije.

Dobavitelji proizvodov za področja vrt, naredi si sam (DIY) in hrana za hišne ljubljenčke bodo morali prek globalnega omrežja za sinhronizacijo podatkov (Global Data Synchronization Network - GDSN) poslati vse matične podatke o svojih izdelkih, ki jih želijo še naprej prodajati v omenjenih trgovskih centrih. Trgovci so namreč jasno dali vedeti, da bodo pripravljeni na sprejem podatkov prek globalnega e-kataloga GS1 GDSN že v tem letu, hkrati pa pričakujejo matične podatke od dobaviteljev najkasneje leta 2018. To seveda pomeni, da morajo dobavitelji začeti s pripravami čimprej.

Globalni e-katalog GS1 GDSN podjetjem iz celega sveta omogoča, da s svojimi partnerji izmenjujejo standardizirane in kakovostne matične podatke o izdelkih in pakiranjih, in sicer tako za nove kot spremenjene obstoječe izdelke.

Eno mesto za vse! Dobavitelj/proizvajalec/distributer podatke objavi enkrat in razpošlje vsem akterjem v verigi. Kupec/trgovec se na podatke naroči enkrat in jih sprejme od vseh akterjev, ki so jih objavili.

Omenjeni belgijski in nizozemski trgovci pa niso edini, ki v GDSN vidijo pomembno prednost. Spomnimo naj, da je kitajski e-trgovinski velikan Alibaba pred kratkim pozval lastnike blagovnih znamk k uporabi standardov GS1 za lažje upravljanje podatkov o izdelkov z uporabo globalne trgovinske številke izdelka (GTIN – Global Trade Item Number). Več o tem TUKAJ.

Dodatne informacije o globalni sinhronizaciji lahko najdete na: www.gs1si.org/GDSN