Globalni jezik poslovanja

 

Dan GS1 Slovenija 2020

 

DAN GS1 SLOVENIJA: S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev

-

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija

 

»S kakovostnimi podatki lahko vplivamo na učinkovitejše delovanje preskrbovalnih ali zdravstvenih verig. So osnova mnogih analiz in z njimi lahko spreminjamo skorajda vse, od družbenih odnosov, političnih sistemov do gospodarskih praks,« je udeležnce 11. Dneva GS1 Slovenija uvodoma nagovorila direktorica GS1 Slovenija, Zdenka Konda.

 

Virtualni dogodek z naslovom S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev je 18. decembra v živo potekal iz studija, kjer so o podatkih, ki vodijo v tehnološki in družbeni napredek, razmišljali eminentni domači in tuji gostje. Po studijskem delu dogodka pa so se v krajših, interaktivnih video klepetih Med vrsticami z udeleženci družili še strokovnjaki s tehničnega področja organizacije GS1 Slovenija.

V prvem delu so udelženci skozi oči enega od njegovih snovalcev, Tomáša Tlučhořja, direktorja upravljanja podatkov v GS1 Češka, pobližje spoznali globalni podatkovni model (GDM). Skupaj z rešitvijo GDSN zagotavljata en vir, eno pot, eno komunikacijo in eno samo definicijo kakovostnih podatkov, razumljivih tako poslovnemu svetu kot končnemu potrošniku. Da ima GDM izjemen potencial je prepričana tudi strokovnjakinja za zagotavljanje in izmenjavo kakovostnih matičnih podatkov v GS1 Slovenija dr. Mateja Podlogar, ki se je z udeleženci družila v popoldanskem delu Med vrsticami.

Vizijo uporabe digitalnega računa je podrobno predstavil dr. Klaus Fuchs, direktor za industrijsko sodelovanje pri novoustanovljenem ETH AI Centru in pomočnik direktorja za razvoj pri Auto-ID Labs v ETH Zurich. »Digitalizacija se že dogaja, vse, kar je lahko predstavljeno v digitalni obliki, bo slej kot prej digitalno. Včasih gre digitalizacija celo hitreje, kot si sploh mislimo. Naslednja stvar je plačevanje v različnih oblikah – kupci že kupujejo z mobilnim telefonom in ne več s kreditno kartico. In če so plačila lahko opravljena z mobilnim telefonom, zakaj ne morejo biti takšni tudi računi? Včasih smo nosili račune in gotovino v denarnici, zakaj torej zdaj ne moremo imeti računov in denarja kar v mobilni aplikaciji?« je na glas razmišljal dr. Fuchs na 11. Dnevu GS1 Slovenija.

 

Drugi del, ki je bil bolj izkustveno usmerjen, je v prej predstavljeni svet podatkov prinesel več praktičnih uporab globalnih standardov GS1. Kako si z njimi pomagajo v logistiki in za skladiščenje v SPAR Avstrija, je povedal direktor oddelka, Matthias Kienzl. »Z uporabo GS1-128 standarda je časovni prihranek ob prevzemu svežih izdelkov tudi do 20 odstoten,« je poudaril. V SPAR Avstrija poleg standarda GS1 – 128 uporabljajo še elektronsko dobavnico Dispatch Advice in SSCC. O splošno priznanih globalnih standardih v gospodarstvu sta v popoldanskem delu Med vrsticami spregovorila še strokovnjak na področju pravilne uporabe standardov GS1 v GS1 Slovenija, Roko Staničić in strokovnjak za označevanje enot s črtno kodo, Matjaž Martini. Oba sta poudarila tudi vedno večjo uporabnost 2D kodnih simbolov, ki pa bodo zahtevali nove prilagoditve poslovnih partnerjev.
 

Nad vpeljavo globalnih standardov v zdravstveno verigo pa je bila navdušena zdravnica in ambasadorka za zdravstvo pri GS1 Slovenija, dr. Gordana Kalan Živčec. Po njeno bi vsak standard moral vključevati vse ravni in kvalitete, ki jih prinaša standard GS1, vsaj, ko je govora o označevanju medicinskih pripomočkov. Z njimi se nakup le teh sistematizira, avtomatizira in s tem se omogoči nevtralno odločanje. Na primeru avtentikacije zdravil je strokovnjakinja na področju uporabe standardov GS1 v zdravstvu, Marija Groznik v delu Med vrsticami prikazala dejanski prenos podatkov med partnerji.

 

Dogodek pa smo zaključili s pogledom, usmerjenim v prihodnost, čeprav je dr. Franc Bračun, strokovnjak za upravljanje podatkov pri NLB, na začetku predavanja poudaril, da že ta trenutek stojimo v prihodnosti. Pri svojem delu ga sicer zanima napredna analitika podatkov v luči umetne inteligence. Z analizo, organizacijo, interpretacijo množičnih podatkov pa se ukvarjajo tudi v mednarodnem podjetju Salviol svetovanje d.o.o.. Branka Idžan nam je množične podatke, big data, inovativno predstavila skozi opis sodobnega in vse bolj iskanega poklica podatkovnega raziskovalca.

Triurni dogodek ne bi potekal tako gladko brez podpore naših Zlatih in Srebrnih sponzorjev. Za vse udeležence dogodka pa v GS1 Slovenija že pripravljamo tudi vrečko presenečenja.

Vseeno upamo, da se že prihodnje leto spet srečamo na naš tradicionalen način in izmenjamo mnenja ob stisku roke ter poklepetamo ob kavici.

 

Na You Tube kanalu GS1 Slovenija je na voljo tudi celoten posnetek 11. Dneva GS1 Slovenija.

 

Prilagamo tudi nekaj fotografij. Avtorica je Barbara Pristavec.

   

 

 

Dodatne informacije:

Barbara Pristavec

GS1 Slovenija
Dimičeva 9
1000 Ljubljana
Slovenija
GLN 3830034089996

T  +386 1 5898 336
F  +386 1 5898 323

E barbara.pristavec@gs1si.org

 

www.gs1si.org

GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji.