19.10.2016

Alibaba dal zagon standardom GS1 in s tem varnosti potrošnikom

Mediji večkrat poročajo o prevarah na spletu, vendar je veliko več kot prevar seveda najrazličnejših namernih ali nenamernih zavajanj, kupci pa nemalokrat ostanejo razočarani nad svojim spletnim nakupom. Poštar jim dostavi izdelek, ki ne ustreza opisu na spletu. Temu se je mogoče izogniti, še posebej z upoštevanjem standardov GS1.

Tako je kitajski e-trgovinski velikan Alibaba, na katerem danes kupuje več kot 423 milijonov kupcev, pred kratkim pozval lastnike blagovnih znamk k uporabi standardov GS1 za lažje upravljanje podatkov o izdelkov z uporabo globalne trgovinske številke izdelka (GTIN – Global Trade Item Number). Spletni velikani, kot so Alibaba, Amazon ali eBay, so namreč že ugotovili, kakšne prednosti prinaša enolično označevanje izdelkov, še posebej enotna identifikacija proizvodov po sistemu GS1.

Hkrati je Alibaba spodbudil vse uporabnike, da preko globalnih elektronskih katalogov  sinhronizirajo matične podatke. To pomeni, da proizvajalci samo enkrat (preko kataloga) pošljejo podatke oziroma spremembe podatkov o proizvodih, ki jih prodajajo, in ti podatki v trenutku dosežejo vse trgovce, ki uporabljajo katalog  (sprememba je takoj vidna v omrežju za sinhronizacijo podatkov, ki se imenuje GDSN (GDSN – Global Data Synchronization Network).

Kaj konkretno pomeni poziv Alibabe? Skupina Alibaba, največje spletno in tudi mobilno tržišče na svetu, želi razširiti uporabo standardov GS1 ter sprejeti globalno trgovinsko številko izdelka (GTIN) kot identifikatorja izdelka. Brez te številke trgovanje ne bo več mogoče.

Kaj povezuje Alibabo in organizacijo GS1 Slovenija? Številke GS1 GTIN v Sloveniji podeljuje organizacija GS1 Slovenija, ki ima edina v Sloveniji status in vsa pooblastila ter obveznosti nacionalne organizacije mednarodnega sistema GS1. Če torej želijo lastniki blagovnih znamk iz Slovenije svojim izdelkom podeliti omenjeno številko GTIN, jo pridobijo pri organizaciji GS1 Slovenija. Vse informacije o včlanitvi in pridobitvi številk GS1 smo za vas pripravili tukaj.

 

Za podrobnosti smo vam na voljo!

T: +386 1 5898 320 (od ponedeljka do petka med 8:30 in 16:00)
F: +386 1 5898 323
E: info@gs1si.org