Dodeljevanje številk GS1 GTIN

Globalna trgovinska številka izdelka (Global Trade Item Number - GTIN) se uporablja za edinstveno identifikacijo (označitev) prodajne enote. Vsak tip prodajne enote mora imeti svojo lastno številko GTIN, če se v katerikoli pomembni lastnosti razlikuje od druge prodajne enote.

Številke GS1 GTIN omogočajo enolično identifikacijo prodajnih enot in so osnova za izdelavo črtne kode EAN, ki je najbolj znan in prepoznaven standard po svetu. Najpogosteje se uporabljajo za označevanje izdelkov, ki se prodajajo v maloprodajnih trgovinah, uporabljajo pa se tudi za prodajo prek spletnih tržnic, kot sta denimo Amazon in eBay.

Če želite uporabljati številke GS1 GTIN in s tem črtne kode, morate najprej postati član GS1 in naročiti interval številk GS1 GTIN (predpono podjetja GS1). V Sloveniji je GS1 Slovenija edina organizacija, ki ima pooblastilo mednarodne organizacije GS1 AISBL za dodeljevanje številk GS1.

Trinajstmestno številko GS1 GTIN-13, ki se kodira v črtno kodo EAN-13, se najpogosteje uporablja za maloprodajne izdelke. Uporablja se jo lahko tudi za identifikacijo storitev kot npr. skladiščenje, transport in drugo.

Za majhne izdelke, na katerih ni prostora za črtno kodo EAN-13, se uporablja skrajšana osemmestna  številka GS1 GTIN-8. Dodeljuje se za vsak posamezen izdelek na podlagi vzorca embalaže ali dokumentacije, iz katere je razvidno, da za simbol EAN-13 ni dovolj prostora.

Kako kreiramo identifikacijske ključe GTIN?    Kdaj uporabimo številko GTIN-8?


Potrebujete številke GTIN?

 

Še niste član GS1?

Kolektivni član GS1 Slovenija lahko postane vsako podjetje, institucija ali fizična oseba, ki želi uporabljati sistem GS1 za identifikacijo svojih izdelkov in storitev ter lokacij za računalniško izmenjavo podatkov.

Včlanitev in pridobitev številk GS1
 

Ste že član GS1?

Potrebujete dodatne številke GS1? Prijavite se na portal za člane GS1 Slovenija z uporabniškim imenom in geslom vašega podjetja (Moj GS1).