Bruselj proti Amazonu

 

Evropska komisija je sredi julija začela preiskavo proti Amazonu. Sumi ga kršitve pravil o konkurenci EU, saj naj bi uporabljal konkurenčno občutljive informacije o prodajalcih na svoji lastni platformi za svoj trgovski posel.

Na podlagi predhodnih ugotovitev Komisije se zdi, da spletna tržnica Amazon uporablja konkurenčno občutljive informacije o prodajalcih, ki ponujajo storitve na njegovi spletni tržnici.

Če bo to dokazano, se lahko preiskovane prakse izkažejo za neskladne s pravili EU o protikonkurenčnih sporazumih in zlorabi dominantnega položaja.

Dvojna vloga Amazona

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki vse pogosteje nakupujejo prek spleta in da je elektronsko poslovanje spodbudilo konkurenco med trgovci in prineslo več izbire ter boljše cene. »Zagotoviti moramo, da velike spletne platforme ne bodo odpravile teh koristi s svojim protikonkurenčnim obnašanjem. Zato sem se odločila, da natančno pogledam poslovne prakse Amazona in njegovo dvojno vlogo spletne tržnice in prodajalca, da bom lahko ocenila skladnost s pravili EU o konkurenci,« je jasno napovedala Vestagerjeva.

Amazon ima kot platforma dvojno vlogo: (i) izdelke na svojem spletnem mestu prodaja kot prodajalec na drobno; in (ii) ponuja tržnico, kjer lahko neodvisni prodajalci prodajo izdelke neposredno potrošnikom.

Pri zagotavljanju tržnice za neodvisne prodajalce Amazon stalno zbira podatke o dejavnosti na svoji platformi. Na podlagi predhodnega ugotavljanja dejstev Komisije je videti, da Amazon uporablja konkurenčno občutljive informacije - o prodajalcih na trgu, njihovih izdelkih in transakcijah na trgu.

V okviru svoje poglobljene preiskave bo Komisija preučila:

  • standardne sporazume med Amazonom in prodajalci na njegovi tržnici, saj lahko Amazonov oddelek za maloprodajo analizira in uporabi podatke od teh »svojih« prodajalcev, ki so mu obenem konkurenca. Zlasti se bo Komisija osredotočila na to, če in kako uporaba gore podatkov od prodajalcev na tržnici vpliva na konkurenco.
  • vlogo podatkov pri izbiri zmagovalcev za uvrstitev v »Buy Box« (okvirček, kjer lahko kupec izdelek takoj uvrsti v nakupovalno košarico) in pri tem vpliv Amazonove potencialne uporabe konkurenčno občutljivih informacij o prodajalcih na tržnici za ta izbor. »Buy box« je namreč dobro viden in uvrstitev vanj se zdi prodajalcem ključna, saj je velika večina nakupov opravljena prek tega okvirčka. Bruselj bo sedaj dokazoval, da preiskovane prakse kršijo pravila EU o konkurenci v zvezi s protikonkurenčnimi sporazumi med podjetji (člen 101 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU)) in / ali zlorabo prevladujočega položaja (členi 102 PDEU).

 

Velja izpostaviti, da za prodajo na Amazonu potrebujete globalno trgovinsko številko izdelka (GTIN), ki jo (jih) pridobite v GS1 Slovenija! VEČ O TEM