Nevarni izdelki na spletu in nov dogovor Bruslja s spletnimi tržnicami

Podjetja Alibaba, Amazon, eBay in Rakuten (Francija) so se zavezala, da se bodo v dveh delovnih dneh odzvala na obvestila o nevarnih izdelkih organov držav članic in v petih delovnih dneh ukrepala na podlagi obvestil kupcev.

Prav tako bodo pregledovala informacije o odpoklicanih in nevarnih izdelkih, vzpostavila posebne enotne kontaktne točke za organe držav članic EU za obveščanje o nevarnih izdelkih, sprejela ukrepe za preprečevanje ponovne objave ponudb nevarnih izdelkov ter prodajalce ozaveščala o skladnosti z zakonodajo EU o varnosti izdelkov in od njih zahtevala njihovo spoštovanje. Spletne tržnice in Komisija bodo vsakih šest mesecev ocenili napredek glede zavez in objavili poročilo, so sporočili v Bruslju.

Spletna prodaja je leta 2016 obsegala 20 % skupne prodaje v EU. Prek spleta se prodaja vse več nevarnih izdelkov, prijavljenih v sistemu hitrega obveščanja. To pomeni, da morajo vse spletne tržnice nadaljevati in dodatno okrepiti svoja prizadevanja za odstranitev nevarnih izdelkov, ki se prodajajo v njihovih trgovinah. Direktiva EU o elektronskem poslovanju (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32000L0031&from=EN) določa, da je treba ponudbe nevarnih izdelkov hitro in učinkovito odstraniti, vendar ne določa rokov.

Preberite še: Lani zaseženih že 41 milijonov ponarejenih izdelkov