Na Kavi o uporabi 2D kode v maloprodaji 

Nabor kodnih simbolov, s katerimi se srečujemo na maloprodajnih izdelkih, se je v zadnjem desetletju, močno spremenil. Na maloprodajnih izdelkih, vedno bolj pogosto opazimo 2D kode.

Prehod z dosedanjih linearnih črtnih kod na nove, zmogljivejše 2D kode na embalaži je predviden z začetnim ciljem, da bodo do konca leta 2027 v maloprodajni skenerji POS po vsem svetu lahko brali in obdelovali tako stare kot nove črtne kode.

Na dogodku »Kava z GS1 Slovenija« smo se zato spraševali, kakšne so možnosti povezave obeh vrst kodnih simbolov: črtne kode, ki se uporablja že skoraj 50 let, in 2D kode, ki v primeru namestitve na maloprodajne izdelke odpira komunikacijo s potrošnikom.

Hkrati smo preverili, kakšen format podatkov je mogoče uporabiti in kakšne možnosti odpira uporaba 2D kodnih simbolov za identifikacijo tudi na POS. Dogodek smo zaključili s predstavitvijo pilotnih projektov, ki dokazujejo številne prednosti uporabe 2D kodnih simbolov, ki bi lahko v ne tako oddaljeni prihodnosti povsem nadomestili uporabo informacijsko bolj skopih črtnih kod.

Primer 2D na sveže pečenem kruhu

Vsebine je pripravil Matjaž Martini, GS1 Slovenija, zanimiv primer označevanja z 2D kodo - še posebej na sveže pečenih izdelkih, je predstavil Matic Ceglar iz Žita.

Andrej Planina iz podjetja Špica International pa je predstavil njihove izkušnje. »Špica lahko pomaga urediti pravilno označevanje artiklov in pošiljk s standardiziranimi označbami. Na voljo so tudi celovite rešitve za upravljanje z artikli in zalogami, od proizvodnje, skozi skladišče do dostave vašim kupcem.« Več si lahko preberete tukaj.