Dostava paketov tudi v odročnih krajih

Visoki stroški dostave ter prav tako visoki stroški morebitnih vračil pošiljk so najpogostejši razlog, zakaj potrošniki ne kupujejo izdelkov po spletu iz druge države EU. Po uradnih podatkih Bruslja to počne samo 18 % potrošnikov. Cene, ki jih poštni operaterji zaračunavajo za pošiljanje majhne pošiljke v drugo državo članico, so pogosto do 5-krat višje od domačih cen, pri tem pa ni jasna povezava z dejanskimi stroški.

 

Dobra novica je, da so države članice EU 9. junija 2017 potrdile zakonodajni predlog Evropske komisije, ki bo potrošnikom in trgovcem na drobno zagotovil dostavo paketov po dostopnih cenah ter ugodne možnosti vračila tudi v odročnih krajih.

Nova pravila naj bi okrepila konkurenco, saj bodo cene preglednejše. Nacionalni poštni regulatorji pa bodo lahko spremljali čezmejne trge ter preverjali, ali so cene ugodne in ali ustrezajo stroškom.

 

Komisar za enotni digitalni trg Andrus Ansip je dejal, da bo zaradi preglednejših in ugodnejših cen dostave več potrošnikov kupovalo na spletu čez mejo, s tem pa bo tudi več malih podjetij lahko svoje izdelke prodajalo v druge države EU. »To je odlična novica za e-trgovino v EU!« je še dejal komisar in izrazil upanje, da bo kmalu o tem zakonodajnem predlogu dosežen tudi končni dogovor z Evropskim parlamentom.

Predlog uredbe Komisije o čezmejnih storitvah dostave paketov dopolnjuje pobude, ki so jih na tem področju že dali poštni operaterji in združenja spletnih trgovcev na drobno, dopolnjuje pa tudi predlog novih standardov v sektorju paketov, ki vključujejo spremljanje kakovosti izvajanja teh storitev.

Kaj se dogaja s paketom na poti?

Dodati velja, da pravilna uporaba logističnih nalepk in elektronskega poslovanja prinaša prednosti, ki so hitro merljive. Podjetja lahko v procesih transporta in logistike z uporabo standardov GS1 ustvarijo bistvene prihranke. Standardi GS1 so pomembni tudi za to, ker distributerjem pomagajo pri sledenju pošiljk. To pomeni, da ima potrošnik informacijo v realnem času, kaj se dogaja z »njegovim« paketom.

Več o sledljivosti v transportu in logistiki najdete na naši spletni strani: http://www.gs1si.org/GS1-v-praksi/Logistika-Transport/Sledljivost