Sodelovali smo na dogodku »RFID v proizvodnji in logistiki«

Pri uvajanju tehnologije radiofrekvenčne identifikacije (RFID) je treba dobro poznati njene lastnosti, omejitve in koristi, zato je Špica v sodelovanju s partnerjema Kathrein Solutions in GS1 Slovenija 14. februarja pripravila brezplačno praktično izobraževanje o tehnologiji RFID/EPC (Radio Frequency Identification / Electronic Product Code), in sicer v okviru sejemskega četvorčka Smart Industry sejmov na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani: ICT4Industry, IFAM, Robotics in Intronika.

 

Predstavniki Špice so predstavili ozadje tehnologije RFID in svoje izkušnje pri uvajanju sistemov RFID v različne poslovne procese, kot so na primer sledenje perila v pralnicah, vozičkov za prevoz pošte, vozičkov v rudniku ipd. Predstavnik ponudnika strojne in programske opreme podjetja Kathrein iz Nemčije se je posvetil uporabi tehnologije RFID/EPC v proizvodnji in distribuciji vozil, zdravstvu, tekstilni industriji/distribuciji/prodaji.

 

  • Največkrat jih ne vidite. A standardi GS1 poskrbijo za nemotene procese poslovanja v skorajda vseh panogah po svetu.

 

Vsi predavatelji so poudarjali pomen uporabe standardov pri razvoju in uvajanju RFID/EPC rešitev v poslovne procese, kar je bila tudi osrednja tema predstavitve vodje tehnične ekipe v GS1 Slovenija Janeza Zaletela. Predstavil je definicijo in pomen uporabe elektronske kode izdelka (EPC) v oznakah RFID in pojasnil, kako se to povezuje s »klasičnim« označevanjem izdelkov preko črtne kode. Povedal je, kako se lahko z uporabo identifikacije RFID/EPC gradi sistem za sledenje posameznih dogodkov v preskrbovalni verigi preko sistema EPCIS (EPC Information Services). Aktualno temo je prikazal tudi preko primerov dobre prakse v organizacijah GS1 po svetu. V svetu namreč deluje 112 nacionalnih predstavništev organizacije GS1, ki ima sedež v Bruslju.

 

 

Imate vprašanje glede standardov RFID/EPC ali EPCIS?
V nepridobitni in neodvisni organizaciji GS1 Slovenija je za več informacij na voljo:
Janez Zaletel, tehnični vodja
E: janez.zaletel@gs1si.org
M: 041 773 101

 

Elektronska koda izdelka (EPC) je standardizirana globalna identifikacijska številka, ki enolično označuje posamezen predmet (izdelek, logistična enota, lokacija, osnovno sredstvo, vračljivo sredstvo, dokument, ...) Uporablja se v RFID sistemih in v sistemih EPCIS za izmenjavo podatkov. VEČ O TEM.