Prihaja GS1 Cloud

GS1 Cloud je skupna baza podatkov o vseh izdelkih na svetu, ki imajo dodeljeno globalno trgovinsko številko izdelka (GTIN). Poleg GTIN pa baza podatkov GS1 Cloud za zdaj vsebuje še šest dodatnih podatkov o izdelku: blagovna znamka, opis izdelka, slika izdelka (povezava do slike), ciljni trg prodaje, naziv podjetja in klasifikacija izdelka.

GS1 Cloud je torej spletna platforma, ki vsebuje omenjene točno določene informacije o izdelkih, ki so povsem zaupanja vredne, saj jih posredujejo lastniki blagovnih znamk (proizvajalci, trgovci z lastnimi blagovnimi znamkami ali organizacije, ki jih pooblastijo proizvajalci) sami.

Organizacija GS1 Slovenija bo vsem lastnikom blagovnih znamk pomagala pri prenosu podatkov, ki jih zahteva GS1 Cloud. V GS1 Slovenija pripravljamo razširitev spletnega portala za člane, z zbiranjem podatkov pa bomo začeli v prvi polovici letošnjega leta.

 

In kaj bo GS1 Cloud omogočal? GS1 Cloud kot vir zanesljivih podatkov bo omogočal troje:

  1. preverjanje izdelkov: uporabnik preveri, ali so izdelki označeni z veljavno številko GTIN, kar je osnova za zagotavljanje kakovosti, sledljivost in odkrivanje ponaredkov;
  2. vpogled v podatke o izdelku: uporabnik ima vpogled v podatke za posamezni izdelek, ki jih zagotavlja lastnik blagovne znamke;
  3. iskanje izdelkov: uporabnik išče izdelke, ki so na voljo na nekem trgu; ima pregled tako nad asortimentom blagovne znamke kot nad asortimentom proizvajalca.