Nove pobude za izboljšanje kompetenc in digitalnih znanj Evropejcev

Razkorak v digitalnih spretnostih o(b)staja: po najnovejših podatkih 44 % Evropejcev še vedno nima osnovnih digitalnih spretnosti, pa čeprav je že za 90 % prihodnjih delovnih mest potrebna določena raven digitalne pismenosti.

 

Sveženj, predstavljen sredi januarja letos, vsebuje tri pobude: a) priporočilo o ključnih kompetencah za vseživljenjsko učenje, b) akcijski načrt za digitalno izobraževanje ter c) priporočilo o spodbujanju skupnih vrednot, vključujočega izobraževanja in evropske razsežnosti poučevanja.

 

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je dejal, da morajo sistemi izobraževanja in usposabljanja v Evropi ljudem iz vseh okolij dati prave kompetence za napredek in poklicni uspeh. Komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel pa je dodala, da se »digitalna doba širi na vsa področja našega življenja, zato se moramo digitalne preobrazbe zavedati vsi – ne le tisti, ki delajo v informacijskih tehnologijah«.

 

Tudi GS1 Slovenija želi sodelovati z izobraževalnimi ustanovami in študentom prenesti praktična znanja o mednarodnih globalih standardih in rešitvah GS1. Več o tem v prispevku:

Podpis pisma o nameri sodelovanja organizacije GS1 Slovenija z več slovenskimi izobraževalnimi ustanovami