4.7.2017

Nova doba v čezmejni dostavi paketov s kodo GS1 SSCC

Evropski odbor za standardizacijo (CEN) je namreč izbral kodo GS1 SSCC (Serial Shipment Container Code) za čezmejno dostavo paketov, s čimer je narejen prvi korak k preoblikovanju pošiljanja paketov v druge države. CEN se je odločil, da bo serijska kodo zabojnika GS1 SSCC tista, s katero se enolično označijo paketi, s čimer se posledično zagotovi interoperabilnost med vsemi strankami, ki so med seboj povezane pri dostavi paketov.

Člani CEN, med katerimi je tudi Slovenski inštitut za standardizacijo, so tako objavili Tehnične specifikacije (TS 17073) za poštne storitve - vmesnike za čezmejne pošiljke. Nalepka CEN bo uporabljala odprte globalne standarde, tako da bodo po novem prej zaprta omrežja med seboj povezana, pošiljatelji paketov pa bodo lahko uporabljali enake nalepke za vse pakete. Vsi, ki bodo pakete na poti tako ali drugače obravnavali, bodo s kodo SSCC lažje sledili poti paketa od pošiljatelja do končnega kupca in seveda v obratni smeri v primeru vrnitve pošiljke.

 
 
VABIMO

Označevanje palet in škatel s kodo GS1-128

Učilnica GS1 Slovenija, Dimičeva 9, Ljubljana

Sreda 20. september 2017, 9:00 - 13:00

 

Več informacij

 
Čezmejna dostava seveda stane. Strošek očitno ni zanemarljiv, če potrošniki prav zaradi tega ne kupijo izdelka, ki bi bil sicer zanje dosegljiv po sprejemljivi ceni. Poleg tega po podatkih združenja Ecommerce Europe, ki predstavlja več kot 25.000 podjetij, ki prodajajo po spletu, kar 40 % čezmejne dostave nima zagotovljene sledljivosti. Standardi GS1 nudijo priložnost za lažje upravljanje s pošiljkami, ki bodo tako dosegle kupce tudi v bolj oddaljenih krajih, hkrati pa so priložnost tudi za male proizvajalce, ki sicer ne bi prodali izdelkov čez mejo," Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija

Globalna organizacija GS1 je ob tem izrazila zadovoljstvo, saj je ta dosežek rezultat skupnega prizadevanja poštnih organizacij, spletnih trgovcev na drobno, hitrih kurirjev ter ponudnikov paketnih storitev. Vse skupaj je del evropske strategije o enotnem trgu digitalnih vsebin, ki naj bo odstranila ovire za priložnosti na spletu.

" Označba CEN na paketu ter koda SSCC uvajata zanimivo priložnost za spletne trgovce na drobno, ki želijo potrošnikom ponuditi dobavo na visoki ravni in z manj stroški," Miguel Lopera, predsednik in izvršni direktor GS1