S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev


Veseli smo, da ste bili del že 11. Dneva GS1 Slovenija!

 

S “ta pravimi podatki”, kot mnogokrat radi rečemo lahko vplivamo na učinkovitejše delovanje preskrbovalnih ali zdravstvenih verig. So osnova takih in drugačnih analiz in z njimi lahko spreminjamo praktično vse, od družbenih odnosov, političnih sistemov do gospodarskih praks.”


Poglejte si posnetek osrednjega dogodka, z izjemnimi domačimi in tujimi goste, ki so obogatili Dan GS1 Slovenija 2020.

S kakovostnimi podatki do inovativnih rešitev

 

Vseeno upamo, da se že prihodnje leto spet srečamo na naš tradicionalen način in izmenjamo mnenja ob stisku roke ter poklepetamo ob kavici.

Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato vam bomo hvaležni, če izpolnite kratek vprašalnik.

Zaupajte nam svoje mnenje!

 

 


Osrednja tema: Kakovostni podatki

#podatki #kakovost #sledljivost #Salviol #Spar #spletna-prodaja #GDM #logistika #industrija #AI #standardiGS1 #NLB #transport

 

 

Kako uspešno izluščiti potrebne, ažurne in smiselne podatke, ki so temelj za razvoj in inovativne rešitve na vseh področjih, hkrati pa prepoznati ter izločiti nekakovostne podatke, ki povzročajo ovire, je bila ključna tema letošnjega Dneva GS1 Slovenija.​

 

Program

10:00 - 11:00 


Zdenka Konda, GS1 Slovenija
moderatorki dogodka: Ana Strnad Hočevar in Ira Osojnik

Ob 10. uri vas bo pozdravila moderatorka Ana Strnad Hočevar, ki vam bo razkrila potek letošnjega Dneva GS1 Slovenija. Z uvodnim nagovorom direktorice Zdenke Konda pa bomo zapluli v osrednjo temo - kakovostne podatke.


(predavanje bo v angleškem jeziku)
Tomáš Tlučhoř, GS1 Czech Republic

Tomáš Tlučhoř nas bo peljal v svet podatkov. Prikazal bo različne vrste podatkov in osvetlil, kako se med seboj razlikujejo. Spoznali bomo tako kakovostne kot nekakovostne podatke in se še posebej osredotočili na dejstva, zakaj je kakovost tako pomembna. V zaključku bomo spoznali tudi Globalni podatkovni model (GDM), ki ga Tlučhoř pripravlja v sodelovanju z GS1 Global Office. Izvedeli bomo, zakaj se je GS1 odločila, da razvije Globalni podatkovni model, ki ni nič manj revolucionaren kot GTIN.


(predavanje bo v angleškem jeziku)
dr. Klaus Fuchs, Auto-ID Labs ETH/HSG, Switzerland

Dr. Klaus Fuchs nam bo predstavil, kako s kakovostnimi podatki pridemo do inovativnih rešitev ter kako lahko inovativne rešitve vplivajo na gospodarske in negospodarske panoge. Kot direktor ETH AI Centra, ki se osredotoča na sodelovanje z industrijo pri iskanju rešitev, dobro pozna pričakovanja industrije. Spoznali bomo tudi, na kaj je potrebno paziti pri upravljanju velikih količin podatkov. Prikazal nam bo tudi nekaj inovativnih rešitev, ki jih pripravlja v sodelovanju z GS1, kot so digitalni račun, projekt virtualne resničnosti pri označevanju hrane z opozorili o priporočilih za zdravje in še več.

11:00 - 12:00 


(predavanje bo v angleškem jeziku)
Matthias Kienzl, Spar Avstrija

Mag. Matthias Kienzl iz SPAR Austria nam bo prikazal pomen podatkov na področju logističnih in skladiščnih procesov. Spoznali bomo, kako s standardi GS1 ustvariti dobre podatke, ki so ključni pri komunikaciji med različnimi deležniki v teh procesih, tako znotraj podjetja kot tudi med poslovnimi partnerji. Dobro sodelovanje med vsemi naštetimi je namreč mogoče le ob komunikaciji v enotnem jeziku, kar standardi GS1 omogočajo. Predstavil nam bo standarde GS1, ki jih v Spar Avstrija uporabljajo za učinkovito komunikacijo v notranji in zunanji logistiki, med katerimi najdemo tudi Dispatch Advice in SSCC.
Pandemija Covid-19 je pustila sledi tudi sektorju transport in logistika. Na primeru podjetja SPAR Slovenija bomo spoznali, kako se podjetje sooča s trenutnim stanjem v gospodarstvu, kako je podjetje optimiziralo skladiščno poslovanje in zakaj so se osredotočili na dobro berljivost črtne kode. Adrian Verbič iz SPAR Slovenija bo predstavil, kako lahko z enolično identifikacijo in upravljanjem podatkov optimiziramo procese v skladišču.


dr. Gordana Kalan Živčec, Specialistka splošne in urgentne medicine

Specialistka splošne, družinske in specialistka urgentne medicine, prim. dr. Gordana Kalan Živčec, dr. med. nam bo predstavila, kako pomembni so kakovostni podatki v zdravstvu. Kako bi še lahko drugače naročali rokavice, urinske katetre ali celo srčne zaklopke ali žilne opornice? Kdo je odgovoren za jasnost in preglednost podatkov, ki so na razpolago za primerjavo? Ali sem res odvisna “le” od trgovskih potnikov?

12:00 - 13:00


(predavanje bo v angleškem jeziku)
Branka ldžan, Salviol svetovanje d.o.o.

Gospa Branka ldžan prihaja iz Srbije in je zaposlena kot podatkovna raziskovalka v mednarodnem podjetju Salviol svetovanje d.o.o. Razkrila bo njeno delo na področju analize ogromnih količin podatkov in kako iz te mase izluščiti smiselne, uporabne podatke.


dr. Franc Bračun, NLB

Dr. Bračun nam bo kot sklepni govorec na dogodku razširil svet podatkov. Spoznali bomo podatke na področju umetne inteligence ter kako nam podatki omogočajo doseganje dobrih rešitev z umetno inteligenco. Popeljal nas bo v svet prihodnosti.

Med vrsticami - pogovori s strokovnjaki GS1 Slovenija

13:30 - 15:30

V drugem delu se udeležite kratkih pogovorov s strokovnjaki GS1 Slovenija!

Govorili bomo o pomenu kakovostni podatki v praksi na različnih področjih in z veseljem odgovorili tudi na vsa vaša vprašanja.
Vabljeni k sodelovanju in klepetu!

Vse udeležence popoldanskih pogovorov "Med vrsticami" pa čaka tudi dodatno darilce.

Pridružite se
tekst- več vsebine

predavatelji

Zdenka Konda, direktorica GS1 Slovenija

Zdenka Konda 
Direktorica GS1 Slovenija

Po končanem študiju je prve delovne izkušnje nabirala v Kovinotehni Celje kot pripravnica na IT oddelku. Sledila je zaposlitev v podjetju Toper. Med leti 1989 in 1995 je bila zaposlena na GZS kot projektant informacijskega sistema. Leta 1996 se je preselila v New York, ZDA in začela sodelovanje z medijsko hišo POP TV. Opravljala je delo novinarke in poročevalke iz New Yorka za oddajo 24UR in pisala članke za časopis DELO in revijo Ona. V tem obdobju je še vedno sodelovala z Gospodarsko zbornico Slovenije. V času bivanja v ZDA je sodelovala tudi z Generalnim konzulom Republike Slovenije in pripravila priporočilo o prenovi konzularnega informacijskega sistema. Leta 2000 je prevzela vodenje EAN Slovenija organizirano v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, ki je bilo nacionalno predstavništvo mednarodne organizacije EAN International. Združenje se je dne 17.11.2005 preoblikovalo v novo samostojno pravno osebo, in sicer nepridobiten zavod GS1 Slovenija, ki je nacionalni predstavnik mednarodne organizacije GS1 AISBL. Zavod GS1 Slovenija kot direktorica vodi tudi danes.
Tomáš Tlučhoř

Tomáš Tlučhoř
Direktor upravljanja podatkov, GS1 Czech Republic

Organizaciji GS1 Češka se je pridružil leta 2013, kjer opravlja delo Direktorja upravljanja podatkov. Delovno področje vključuje implementacijo GDSN na češkem trgu in upravljanje pobud na področju izmenjave podatkov na splošno. Poleg tega je član in vodja delovne skupine v GS1 in Europe, kjer sodeluje pri harmonizaciji GDSN v Evropi. Od leta 2019 je tudi del GS1 Global Office ekipe, ki razvija Globalni podatkovni model.
dr. Klaus Fuchs

dr. Klaus Fuchs
Direktor za industrijsko sodelovanje pri ETH AI Centru

Klaus Ludwig Fuchs je direktor za industrijsko sodelovanje pri novoustanovljenem ETH AI Centru in pomočnik direktorja za razvoj pri Auto-ID Labs at ETH Zurich. Klaus je tudi sopredsednik Digital Receipt Interest Group, kjer sodeluje s skupino kolegov iz GS1 nacionalnih predstavništev iz celega sveta. Cilj skupine je izmenjava znanja o implementaciji digitalnega računa in ustvarjanje splošnega razumevanja digitalnih računov ter širšo sliko skozi GS1 razumevanje digitalnih računov. V svojem raziskovalnem delu se Klaus osredotoča na uporabo strojnega učenja za napovedovanje vedenja potrošnikov na podlagi podatkov iz digitalnega računa. Na primer, ocenjevanje individualnega prehranskega vnosa iz ocen dnevnika nakupov in izvedba s tem povezanih ukrepov za izboljšanje prehranskega vnosa. Takšne razširljive metode spremljanja obljubljajo učinkovito metodo za ublažitev naraščajoče razširjenosti bolezni, povezanih s prehrano. Swiss National Research Foundation je Klausu in njegovi ekipi nedavno podelila dve štiriletni štipendiji za raziskave, da bi razširili raziskovalno delo na digitalnih računih in prispevali k prehranskemu in trajnostnemu kontekstu.
mag. Mathias Kienzl

Matthias Kienzl
Direktor oddelka za logistiko in skladiščenje, SPAR Avstrija

Mag. Matthias Kienzl prihaja iz mesta St. Pölten v Avstriji. V letu 2008 je končal študij poslovne administracije na Poslovni univerzi na Dunaju. Po končanem študiju se je zaposlil v Raiffeisen Bank na oddelku za ocenjevanje tveganja, kjer je ostal do leta 2012. V tem letu se je zaposlil v SPAR Austria, kjer vodi oddelek za oskrbovalne verige v logistiki. Med letoma 2014 in 2019 je dodatno vodil oddelek za transport in logistiko. Od leta 2015 je v SPAR Austria odgovoren tudi za logistične procese v spletnih trgovinah. Leta 2019 pa je postal direktor oddelka za logistiko in skladiščenje v SPAR Austria.
Adrian Verbič

Adrian Verbič
Vodja logistike, Spar Slovenija

Adrian Verbič je leta 2001 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko. Do takrat se je ukvarjal z računalniškim izobraževanjem. Konec leta 2001 se je zaposlil v podjetju SPAR Slovenija, z nalogo optimizacije procesov v poslovalnicah in razvoju programske opreme. Sredi leta 2003 je v podjetju prevzel vodenje logistike in optimizacijo procesov v novo zgrajenem distribucijskem centru. Pod njegovim vodenjem se je distribucijski center razširil na vse asortimente, vključno svežega mesa ter svežih rib. Ena od osnov optimizacije in obvladovanja procesov v celotni logistični verigi je standard GS1, zato SPAR od samega začetka intenzivno sodeluje tudi z GS1 Slovenija.
dr. Gordana Kalan Živčec

dr. Gordana Kalan Živčec
Specialistka splošne,družinske in specialistka urgentne medicine

Na Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala 1986 in opravila specialistični izpit iz splošne medicine leta 1998. Na isti Medicinski fakulteti je nadaljevala tudi podiplomski študij biomedicine in ga leta 2012 zaključila z doktorsko disertacijo s področja kakovosti. Od novembra 2004 je članica raziskovalne skupine na Katedri za družinsko medicino v Ljubljani. V letu 2008 je prejela naziv primarij, v letu 2012 naziv specialist družinske medicine in na podlagi dolgoletnega dela tudi naziv specialist urgentne medicine. Od leta 1990 do izvolitve za predsednico Zdravniške zbornice Slovenija 2008, je bila redno zaposlena v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica. Med 2009 in 2011 je bila v. d. direktorice ZD Izola. Po izvolitvi je zdravniško delo opravljala v ZD Izola, sedaj dela v ZD Postojna kot specialist urgentne medicine in je imenovana za glavno mentorico specializantom urgentne medicine. V letih 2008 – 2012 je vodila delegacijo Slovenije pri evropskem združenju družinskih zdravnikov - UEMO. Leta 2009 izvoljena za podpredsednico evropskega združenja zdravnikov CEOM (Conseil européen des Ordres des médecins) in leta 2012 za notranjega revizorja evropskega združenja CPME (Comité des médecines Européens). Je aktivna članica različnih delovnih skupin v evropskih zdravniških združenjih. Od leta 2013 je ustanoviteljica in vodi Medico Veritas – agencijo za posredovanje zdravstvenih storitev globalno ter kot specialistka družinske medicne deluje v Evropskem zdravstvenem zavodu Master Doctor. Največ strokovnega dela opravi na področju konzultacij o možnih oblikah zdravljenja, “anti-ageing” medicini in uspešnemu obladovanju andropavze in prekomerne telesne teže. Je velika ljubiteljica narave, gibanja in razvoja novih tehnologij.
Branka Idžan

Branka Idžan
Podatkovna raziskovalka, Salviol svetovanje d.o.o.

Gospa Branka Idžan je diplomirala na Naravoslovni fakulteti v Banja Luki. V podjetju SALVIOL d.o.o. opravlja delo podatkovnega analitika. Delovno področje obsega zbiranje in analizo podatkov iz različnih virov, obdelavo in pripravo podatkov za nadaljnje analize, kot tudi pripravo modelov strojnega učenja za analizo (teh) podatkov in nenazadnje tudi pripravo vizualnih pripomočkov za lažjo predstavitev in razumevanje podatkov. Aktivno sodeluje tudi pri razvoju algoritmov za analizo in obdelavo podatkov ter neposredno prispeva k razvoju različnih storitev podjetja SALVIOL d.o.o.
Dr. Franc Bračun

dr. Franc Bračun
Strokovnjak za upravljanje podatkov, NLB

Dr. Franc Bračun je leta 1993 diplomiral in leta 1996 magistriral na področju elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani, leta 2004 pa doktoriral na področju upravljanja informacijskih sistemov na Univerzi v Mariboru. V bančništvu deluje že več kot 20 let na različnih področjih. V letih od 1996 do 2001 je bil direktor elektronskega bančništva v banki SKB, kjer je med drugim leta 1997 vodil projekt razvoja in uvedbe prvega elektronskega bančništva na internetu v Sloveniji. Od leta 2001 do 2016 je bil zaposlen v Abanki, kjer je opravljal različne vodstvene funkcije (izvršni direktor za poslovno mrežo, izvršni direktor razvoja, direktor strokovne službe itd.). Od leta 2016 je zaposlen v NLB, kjer se kot pomočnik uprave za področje podatkov ukvarja z upravljanjem in napredno analitiko podatkov. V zadnjem času se intenzivno ukvarja z razvojem organizacijskih zmogljivosti za razvoj in uporabo umetne inteligence ter z uvajanjem umetne inteligence v organizacijo.

Prijava na dogodek

Prijava je obvezna, kotizacije ni.

sponzorji

Zlati sponzor


BizBox je napredna spletna platforma v oblaku, ki omogoča uporabnikom prijazno brezpapirno poslovanje in povezovanje z drugimi poslovnimi partnerji brez dodatnih namestitev programske opreme in stroškov. BizBox ponuja preprosto in fleksibilno uporabniško izkušnjo.Preprost in intuitiven uporabniški vmesnik vam omogoča hitro nastavitev procesov na način, kot vi poslujete v podjetju.
Panteon Group® spada med vodilne ponudnike e-poslovanja B2B in B2G v regiji. Z lastnim omrežjem Panteon.net®, celovitimi rešitvami in storitvami podpira poslovne procese tako multinacionalk, kot enoosebnih družb v trgovini, logistiki, proizvodnji, zdravstvu, javni upravi in bančništvu. Panteon Group® je član skupine Editel, aktivno sodeluje z GS1 Slovenija in posluje v skladu ISO 27001.

 

Srebrni sponzor


Špica International je vodilni slovenski ponudnik rešitev na področju identifikacijskih tehnologij, ki so jih vpregli v poslovne aplikacije s področja kontrole pristopa, upravljanja delovnega časa in oskrbovalnih verig. Proizvajajo reštev Time&Space, ki združuje funkcionalnosti evidence delovnega časa in kontrole pristopa. Poleg All Hours nudi še rešitve v oblaku: My Hours za beleženje časa in stroškov po projektih, Door Cloud, revolucionarno platformo za kontrolo pristopa in Frontman Find za digitalni popis osnovnih sredstev.
EOS KSI je del mednarodne skupine EOS, ki je del skupine Otto. Skupina EOS ima sedež v nemškem Hamburgu in je eden izmed vodilnih mednarodnih ponudnikov finančnih storitev. Glavno poslovno področje je upravljanje terjatev, velik del aktivnosti pa predstavlja odkup portfeljev zapadlih terjatev. Tudi v skupini EOS so se vprašali "Kakšna je vrednost podatkov?", saj so digitalni podatki postali ključna gospodarska dobrina. Poglejte si zanimivo mednarodno raziskavo in preverite ali so podatki novo zlato.
Petrol je poleg največje slovenske energetske družbe tudi največje slovensko podjetje po prihodkih ter ena največjih slovenskih trgovskih družb. Vse večjo vlogo pa igra tudi v regiji. Do nedavnega klasični naftni trgovec se danes strateško osredotoča na napredne in sofisticirane rešitve. Mednje spadajo upravljanje z energijo, vodami, stavbami in nenazadnje pametno upravljanje z energetskimi infrastrukturnimi sistemi celotnih mest. Kot ena izmed osrednjih energetskih družb v državah JV Evrope je Petrol protagonist pri povečevanju energetske neodvisnosti, energetske učinkovitosti, prihrankov CO₂, deleža obnovljivih virov energije in trajnostne mobilnosti.