Identifikacija izdelkov za spletne velikane


Prednosti, ki jih v globalnem poslovanju prinaša enotna identifikacija po sistemu GS1 s pridom uporabljajo tudi spletni velikani.

Uporaba globalnih identifikacijskih številk zagotavlja lažje upravljanje z izdelki v odprtem okolju in na spletu. Hkrati povečuje prepoznavnost, pojavnost ter s tem prodajo. Nabor številk, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje spletnih tržnic ali trgovcev, lahko pridobite pri GS1 Slovenija.

 

Amazon

Prodajalci so pri kreiranju novih objav v katalogu za večino kategorij izdelkov dolžni uporabiti GTIN.
Podrobnosti

eBay

GTIN je obvezni identifikator za vse objave novih izdelkov z blagovno znamko.
Podrobnosti

Google

Številka proizvajalca, blagovna znamka in posebej GTIN bodo omogočili, da bodo oglasi bolj usmerjeni in vidni.
Podrobnosti

Obvezno uporabo GS1 GTIN je najavil tudi spletni velikan Alibaba. Svoje stranke (ponudnike blaga na njihovih spletnih portalih) usmerja tudi v uporabo globalnega omrežja za sinhronizacijo podatkov GS1 GDSN.
 

Pogosta vprašanja

Kaj je GTIN?
Globalna trgovinska številka izdelka (Global Trade Item Number - GTIN) je identifikacijska številka, ki zagotavlja enolično identifikacijo v globalnem okolju. To je številka, ki je zapisana v črtni kodi na večini maloprodajnih izdelkov. Najpogostje uporabljen identifikacijski ključ za označitev maloprodajnih izdelkov je GTIN-13, obstajajo pa še druge različice: GTIN-14, GTIN-8 in GTIN-12.

Kakšna je razlika med UPC in GTIN?
Universal Product Code (UPC) je del sistema GS1. To je oznaka kodne simbologije kot tudi 12-mestne identifikacijske številke (GTIN-12), ki se je za razliko od 13-mestnih številk drugje po svetu v preteklosti uporabljala v severni Ameriki. GTIN-13 je ustrezen ekvivalent UPC kodam za identifikacijo enot za Amazon, eBay in Google.

Kako lahko pridobim GTIN?
GTIN je eden od identifikatorjev v sistemu GS1, v katerega je vključenih 114 nacionalnih organizacij po vsem svetu. V Sloveniji pridobite pravico za dodelitev GTIN z včlanitvijo v nepridobitni zavod GS1 Slovenija. Podrobnosti o postopku in pogojih najdete tukaj.