2D koda na POS

Od uvedbe črtne kode pred 45 leti se je veliko spremenilo in danes se na embalaži malopreojnih izdelkov vse pogosteje pojavljajo dodatni kodni simboli. GS1 si skupaj z industrijo prizadeva oblikovati rešitev, ko bo omogočila izkoristiti velik potencial 2D simbola tudi za identifikacijo enote in omogočiti skeniranje na terminalih POS.

V preteklosti je imel vsak izdelek eno črtno kodo, katere izključni namen je bil, da na blagajni »zapiska« (izvede se identifikacija tipa enote preko v črtni kodi zapisane GTIN številke). Danes pa embalaža velikokrat vključuje dodatne 2D simbole, ki so namenjeni kodiranju več podatkih in služijo različnim namenom, zato bi potreba po vključitvi dodatnih podatkov v postopku identifikacije lahko povzročila zmedo v sistemih avtomatskega zajema.

Zdaj imamo priložnost, da s sodelovanjem vseh vključenih akterjev uporabimo celoten potencial 2D simbolov za identifikacijo v maloprodaji. 

Poslovni izziv


Trgovinskimi partnerji pričakujejo brezhibno izkušnjo vključitve dodatnih podatkov v fazi identifikacije izdelkov za potrebe učinkovite sledljivosti in preprečevanja vstopa ponaredkov. Na drugi strani pa so pričakovanja potrošnikov in lastnikov blagovnih znamk po integraciji izkušenj v digitalnem svetu. V tem smislu se vključujejo promocije, recepti, razširjena navodila za uporabo, nagradne igre in drugo.

Potrebujete številke GS1 za označitev maloprodajnih izdelkov?

 

Številke GTIN   Številke za spremenljivo vsebino

Prihodnost označevanja

Vse se začne z jasnim razumevanjem, kateri podatki so potrebni za izpolnjevanje potreb vaših trgovinskih partnerjev in strank.

Ko veste, katere podatke potrebujete - in kdo mora te podatke uporabljati in s kakšnimi tehnologijami jih lahko podpremo - je ustrezna odločitev o tem, katero črtno kodo ali simbol uporabiti, lažja.