Raziskave in študije

 

Raziskava: S standardi GS1 do učinkovite preskrbovalne verige

Raziskava organizacije Consumer Goods Forum iz leta 2011 »Make your supply chain more effcient by using GS1 Global Standards« izpostavlja številne koristi implementacije standardov GS1 v procese podjetij:

  • Vidne izboljšave na področju poslovne uspešnosti, kot npr. nižji stroški distribucije in učinkovitejše upravljanje z zalogami
  • Rezultati raziskave, ki je temeljila na vzorčnem panelu podjetij, ki so sodelovala v 4-letni raziskavi (2006-2010/11) so pokazali, da so podjetja v 4-letnem obdobju uspela povečati vključenost standardov v svoje procese in povečati poslovno uspešnost.
  • Večja učinkovitost je očitna v preskrbovalnih verigah podjetij, ki imajo višji nivo implementacije.

 

Ključne ugotovitve

 

Večji delež logističnih enot boste označili z GS1 SSCC, boljši bodo vaši poslovni rezultati

Podjetja, ki imajo nivo implementacije GS1 SSCC nad 75 %, imajo 2 % višjo stopnjo zagotavljanja dobavnih storitev, kot podjetja, ki imajo manj kot 75 % logističnih enot označenih z GS1 SSCC.
Proizvajalci, ki imajo več kot 75 % pokritost označenih logističnih enot z GS1 SSCC, bolje upravljajo z zalogami, saj so uspeli število dni za kritje zalog zmanjšati tudi za 50 %.
S standardi so podjetja v 4-letnem obdobju uspela za 3 % povečati točnost dostav, ter za 6 % znižati distribucijske stroške.
 

PDF dokumentRezultati raziskave (v angleškem jeziku)

 

Študija: Integracija logistične nalepke GS1 z e-sporočilom DESADV

Kvalitativna študija o integraciji logistične nalepke GS1 z elektronskim sporočilom DESADV v sektorju izdelkov široke potrošnje – fast moving consumer goods (FMCG), ki jo je v imenu GS1 Avstrije izdelala univerzitetna profesorica dr. Maria Madlberger, profesorica univerze Webster University na Dunaju.

Študija je bila izvedena na podlagi raziskave, v katero je bilo vključenih 17 večjih avstrijskih podjetij, in zajema:

  • oceno aktualnega stanja integriranosti logistične nalepke GS1 in DESADV v procese trgovskih, proizvodnih in logističnih podjetjih v Avstriji,
  • oceno in analizo prednosti in problematičnih področij integracije logistične nalepke GS1 in DESADV, ter razlogov in posledice nepopolne integracije.

 

Ključne ugotovitve

 

V Avstriji se delež izmenjanih DESADV v trgovskih podjetij giblje med 15 in 60 %, med proizvajalci pa od 5 do 50 %.

Logistična nalepka GS1 v kobinaciji z DESADV podjetjem omogoči prihranek časa in avtomatizacijo dohodnega blaga, zaradi odprave ročnega štetja.
V maloprodaji lahko z logistično nalepko GS1 in e-dobavnico DESADV prihranite tudi do 30 minut časa za  prevzem ene palete.  
DESADV omogoča elektronski dostop do podatkov. Podjetja hitreje dostopajo do informacij prek elektroskih podatkov, namesto papirantih dokumentov.
Napake in neskladja so hitreje odkrita in hitreje odpravljena.
 

PDF dokumentRezultati raziskave (v nemškem jeziku)