Verifikacija kodnih simbolov

Črtna koda, ki pri verifikaciji doseže ustrezno oceno je zagotovilo, da pri skeniranju ne bo težav.

Verifikacijsko poročilo GS1 poleg ocene po metodi ISO 15416, ki podaja oceno kakovosti tiska, vključuje tudi kontrolo veljavnosti identifikacijskih ključev in skladnost s priporočili za oblikovanje, velikost ter namestitev simbola.

Koristi verifikacije


Prihranite čas in denar

Izognite se stroškom zaradi popravkov oblikovanja, ponovnega tiska ali zavrnjenih dobav zaradi slabih črtnih kod.

Zagotovite boljši poslovni odnos s kupci

Trgovci kontrolirajo kakovost kodnih simbolov in sankcionirajo dobavitelje, ki ne izpolnjujejo dogovorjenih kriterijev označevanja. Neobičajna ni niti zahteva, da je potrebno za nove izdelke na verifikaciji pridobiti ustrezno oceno.

Storitev, ki ji lahko zaupate

Če verifikacijo naročite pri GS1 Slovenija ste izbrali ponudnika z dolgoletnimi izkušnjami. Zagotavljamo tudi, da bo ocena meritev narejena skladno s predpisanim postopkom (ISO/IEC 15416 ali ISO/IEC 15415 za simbole 2D) in hkrati glede na priporočila sistema GS1.

Problemi zaradi slabe črtne kode

Velikokrat proizvajalec nameni veliko pozornosti kakovostni izdelavi izdelka, oblikovanju embalaže in promociji, namestitev simbola črtne kode na izdelek ali škatlo pa je samo nujno zlo. Včasih je kodni simbol celo moteč element za oblikovalca.

Ne pozabite, da izdelek brez črtne kode ne more priti na prodajno polico trgovskih verig ali da izdelek s slabo kodo mesto na prodajni polici začasno ali trajno izgubi.

Zakaj?

Slaba črtna koda predstavlja motnjo pri identifikaciji izdelka, pri skeniranju na blagajni pa tudi nejevoljo kupcev. Če je mogoče izgubljeni čas v vseh procesih dokaj enostavno ovrednotiti pa trgovec tega ne more narediti za slabo voljo kupca v vrsti na blagajni. Noben trgovec ne želi, da bi kupci zaradi slabe izkušnje pri nakupovanju naslednjič nakup naredili v drugi trgovini. 

Preprečite težave zaradi slabe črtne kode - preverite, če so kodni simboli na vaših prodajnih ali enotah dobro berljivi! 

Napotki za naročilo verifikacije           Naročilnica

 

 

Kako poteka verifikacija?

Poglejte izsek iz oddaje Ugriznimo znanost (arhiv RTVSLO, 3:30).

Osnova testiranja je meritev po metodi ISO/IEC 15416. Ocena USTREZNO/NEUSTREZNO, je podana na osnovi izmerjenih vrednosti posameznih parametrov simbola po 5-stopenjski lestvici A, B, C, D in F.
Postavljena meja ustreznosti pušča še nekaj rezerve, kar je potrebno zaradi izključitve vpliva morebitnih nihanj v procesu izdelave. Neustrezna ocena pri verifikaciji ne pomeni, da bo simbol s tako oceno vedno neberljiv. Pričakovati pa je, da se bodo težave pri skeniranju pojavile bolj pogosto, predvsem odvisno od okolja skeniranja in tipa uporabljenega skenerja. V takem primeru je posebej problematično skeniranje na avtomatski skenirni liniji.

Pogosta vprašanja

  • Kakšne vzorce se lahko verificira?
  • Koliko časa traja, da dobim poročilo?
  • Kako izvem kaj je potrebno popraviti?

Preberi več

Na GS1 Slovenija so nam izčrpno pomagali pri ugotavljanju vzrokov, ki zmanjšujejo berljivost 2D kod.

Gorazd Majcen, EMA d.o.o.