Označevanje maloprodajnih enot

Ustrezna označitev maloprodajnih enot zagotavlja, da bo skeniranje na POS učinkovito in da kupci po nepotrebnem ne bodo stali v vrsti.

Pri označitvi maloprodajnih izdelkov gre najpogosteje za namestitev kodnih simbolov EAN-13, ki kodirajo 13-mestni GTIN. Posebna pravila veljajo za izdelke s spremenljivo vsebino in zelo majhne izdelke.

V vsakem primeru je pozicija črtne kode in kakovost tiska velikega pomena, saj je od tega odvisna hitrost skeniranja. Kakovost izdelave črtne kode se ocenjuje po standardu ISO/IEC 15416.

V sodelovanju z največjimi trgovskimi verigami pri nas smo na GS1 Slovenija pripravili priporočila Označevanje maloprodajnih izdelkov po sistemu GS1

Namestitev kodnega simbola


Učinkovitost skeniranja povečamo z namestitvijo črtne kode na pričakovano in ergonomsko mesto na izdelku. Izogniti se je potrebno vsakršnim motnjam in deformacijam področja, kjer se nahaja koda kot npr. zavihki, pregibi, vari.

Za enostavno manipulacija z izdelkom pri skeniranju je potrebno upoštevali naslednje napotke:

  • Splošno priporočena pozicija kodnega simbole je zadaj-spodaj-desno.
  • Pri valjastih izdelkih majhnega premera kodni simbol namestimo navpiščno v smeri "lestve".
  • Za velike in težke izdelke je smiselna namestitev več enakih kodnih simbolov na različnih mestih.

Potrebujete številke GS1 za označitev maloprodajnih izdelkov?

 

Številke GTIN   Številke za spremenljivo vsebino

Zagotavljanje dobre kakovosti tiska

Kodni simbol bo dosegel pravi namen samo, če bo vsakič berjiv v prvem poskusu. Zato morajo biti vsi postopki pri oblikovanju in izdelavi kodnega simbola izvedeni tako, da se na izdelku v končni obliki ne pojavljajo motnje ali popačenja kodnega simbola. Pomembno je, da se v fazah priprave na tisk naredijo korekcije glede na pričakovana popačenja pri tisku - npr. ustrezna korekcija širine črtic v kodnem simbolu zaradi morebitnega razlivanja barve. 

Ustreznost natisnjenega kodnega simbola se ocenjuje po standardu ISO/IEC 15416.

 

Izognite se težavam z neustrezno označitvijo -
z verifikacijo preverite pravilnost kodnih simbolov na svojih izdelkih!