GS1 SmartSearch

Spletna prodaja je postala tako hitro in skoraj neopazno del vsakdana za vedno več potrošnikov, tako končnih kupcev kot podjetij. 

O tem govorijo uspehi velikih spletnih gigantov kot je Amazon in drugih spletnih prodajaln kot je recimo eBay. 

Pa ni samo prodaja po spletu, ključnega pomena je to, da potrošniki predhodno preverijo podatke o konkretnem izdelku na spletu. Posledica je očitna: kdor ne bo na spletu objavil vseh podatkov o svojem izdelku, ne bo imel dobre prodaje.

Še nikoli do sedaj ni bilo tako pomembno objavljati natančnih in dosegljivih informacij o izdelkih na spletu.

Pilotni projekti so dokazali, da se izdelki, ki imajo prirejene strukturirane podatke, za 30% pogosteje pojavljajo v rezultatih iskanja na spletu. 

To je vsekakor dovolj dober razlog, da se standard začne jemati resno.

GS1 SmartSerach namreč omogoča, da izdelkom objavljenim na spletu, priredimo strukturirane podatke in druge povezave, kar omogoča spletnim iskalnikom (Google, Mozilla...) enostavnejše prikazovanje in primerjanje izdelkov za končnega uporabnika. 

Strukturirane podatke smo dobili z uvedbo HTML 5, tako imenovane "Microdata" segmente, ki omogočajo, da v spletne strani dodajamo meta podatke s standardiziranimi vrednostmi (t.i. "vocabulary"), ki se jih določa na globalnem nivoju (www.schema.org). 

Vendar pa mikro segmenti niso dovolj, potrebno je še, da se med njimi vspostavi povezave, ki omogočajo spletnim brskalnikom prikazovanje povsem novih načinov iskanja in prikazovanja podatkov.

Uvod v standard GS1 SmartSearch.

Pri standardu GS1 SmartSearch se uporabljajo naslednje tehnologije:

V GS1 so na voljo naslednji dokumenti, ki pripomorejo k uvajanju standarda GS1 SmartSearch: