EPCIS (EPC Information Services)

EPCIS določa način kako aplikacije v preskrbovalni verigi zajemajo podatke o poslovnih dogodkih in si jih medsebojno izmenjujejo.

Osnova sistema EPCIS je t.i. Elektronska koda izdelka EPC (Electronic Product Code).

Ključnega pomena za delovanje tega sistema/standarda je, da se podatki o poslovnih dogodkih (praviloma logističnih transakcijah) beležijo na standardiziran način in da se omogoča dostop do teh podatkov preko standardiziranih vmesnikov.

Standardizirano evidentiranje poslovnih dogodkov omogoča spremljajoči standard CBV (Core Business Vocabulary), ki določa vsebino oziroma standardizirani naziv vsebine posameznega dogodka. Na podlagi tega imajo vsi vključeni partnerji enako pojmovanje poslovnih dogodkov zato je, kadar je to potrebno zaradi sledljivosti ali odpoklica izdelkov, možna tudi mesebojna izmenjava zapisov.

 

EPCIS - Vidljivost podatkov

 

EPCIS in CBV določata, da se za vsak dogodek opredelijo odgovori na vprašanja KAJ, KDAJ, KJE in ZAKAJ. Seveda je ta "ZAKAJ" najzahtevnejši za evidenco, zato je njegova struktura tudi najbolj kompleksna. Tu se določa vrsto poslovnega koraka (na primer "arriving, accepting, collecting, commissioning...), status, namen...

Struktura vseh teh štirih ključnih vprašanj je določena z XML strukturo, ki jo napolni vsak poslovni dogodek.

Pomembne povezave so: